Hvordan mestre hverdagen

Når man har en spiseforstyrrelse så er det vanskelig å se helt klart. Man vet ofte ikke hele historien og årsaken til sykdommen, men man vet at ofte er det en måte å ta kontroll eller mestre en ubehagelig situasjon. Uten å gå langt inn i forskningsresultater og handlinger her, så er det slik at når man ønsker å bli frisk fra spiseforstyrrelsen, så bør man lære seg nye metoder å mestre oppturer og nedturer i livet. 

Dersom den eneste måten du kjenner for å meste utfordringer i livet er å sulte deg, overspise eller trene 3t for dagen - så er det klart at det fort blir tilbakefall når livet butter litt i mot. Det å forstå dette, det er ikke noe enkelt. Men man kan gjerne sammeligne det med andre alvorlige problemer, som feks rus. Rusmissbrukere tyr ofte til rus når problemer i livet oppstår. Det er en måte å dempe smerten, fokusere på noe annet som er trygt og godt. En spiseforstyrrelse vil jo gi en slagt mestringsfølelse, og det kan være godt å kjenne på der og da dersom andre ting i livet er vanskelig. Men i det lange løp vil denne mestringsstrategien i verste fall ta livet ditt.

Så her må man lære nye metoder for å mestre utfordringer. Man må også lære å kunne stå i følelsene sine, og å akseptere at å leve gjør både vondt og godt, uten at det er farlig. Det er ubehagelig å stå i følelsene sine av og til, men det er en del av livet.

Personlig fikk jeg aldri noe hjelp til dette, noe jeg også ser i ettertid at jeg savnet, og jeg vet at andre der ute har behov for det. Derfor skiver jeg dette, som et slags håp om at noen som trenger det kanskje leser det.

Uansett. I mine øyne vil kommunikasjon alltid være den beste mestringsstrategien. Det å faktisk kunne åpne munnen og prate med noen om det man føler på, det er gull verd. Å sulte seg vil ikke løse problemer, men det å prate om det, søke råd og veiledning vil faktisk kunne hjelpe. For hver utfordring man møter og kommer seg gjennom uten å ta i bruk den gamle, kjente og usunne løsningen - så vil man føle en enorm mestringsfølelse. Å kjenne på mestring gir videre motivasjon. Man vil alltid oppleve oppturer og nedturer i livet, sånn er det bare. Vi må alle lære å komme oss gjennom de, uten å utsette oss for fare. Om man er usikker på hvordan man skal klare dette så er mitt råd å søke proffesjonell hjelp. Man må lære seg metoder for å mestre hverdagen og dens utfordringer. Det kan være alt fra samtaler, fisketurer, en tur i skog og mark, alt kan vurderes og prøves ut. Noen ganger trenger en bare små pusterom og å få klarhet i tankene. Kaos i hodet har vi alle av og til, men å sortere tankene, kanskje notere de ulike tankene på et papir, kan av og til være nok.

Jeg sier ikke at at en slik stor endring i livet er gjort på en, to, tre. Men det er absolutt en nødvendighet for å komme seg videre og minske risikoen for tilbakefall betraktelig. 

3 kommentarer

Oda

02.03.2016 kl.09:19

fine tips!

Silje Mariela

03.03.2016 kl.20:21

Du er god du Kristina! Takk for deling. Det er mye sant i det du sier her...Flott at du setter ord på ting som dette.
Silje Mariela: Tusen takk for fine ord Silje! Utrolig moro å høre at det kan gi mening for andre :)

Skriv en ny kommentar

hits